Plåt och svets

Laserskärning

Laserskärning är en skärningsmetod där en laserstråle används för att hetta upp materialet med en temperatur så hög som upp till 1000 grader som gör att materialet ska smälta eller förgasas. Laserskärning har en hög bearbetningshastighet där laserstrålen rör sig en jämn hastighet. Även noggrannheter på toleranserna ligger i topp. Moderna laserskärningsmaskiner kan bearbeta upp till 25 mm tjockt stål.

 

Material som kan bearbetas är metaller men även trä, plaster, tyg och papper med mera. Vid glas och sten är man hänvisad till vattenskärning.

 

De två vanligaste laserstrålkällorna inom industrin är koldioxidlasern och YAG-lasern. Fiberlasern är en variant av YAG-lasern som kommit fram.

 

 

 

​Plåtbearbetning

Plåtbearbetning kan utföras med metoder som bockning, pressning och rundbockning. Plåtbearbeningen är en kallformningsmetod. Idag används robotteknik för att få en effektiv produktion.

 

 

Tig-svetsning

TIG- svetsningen har fått sitt namn från den engelska benämningen Tungsten Inert Gas.

Denna metod används främst vid svetsning av aluminium och rostfritt men kan användas till vanligt stål. Med denna metod blir svetsen jämn och fin.

 

Mag-svetsning

 

Gasmetallbågsvetsning GMAW Gas Metal Arc Welding är mer känd som MIG- eller MAG-svetsning. Man tillsätter svetsen med hjälp av tråd eller rörtråd som matas fram automatiskt. Mig-svetsning är den mest förekommande metoden inom svetsning. Numera använder man robotar för att få en hög effektivitet.